3 myter om vin vi behöver lägga bakom oss

Om vinet har 'tårar' som rinner ner från glaset när du virvlar så är det ett bättre vin? Blir allt vin bättre med åren? Skruvkork är skräpvin?

Vin, Vinglas, Hälla vin, Dricka vin, Vinkunskap, Mer vin, Bli bättre på vin, Jancis Robinson

Ja det finns ganska många förutfattade meningar om vin, många 'myter' som har följt med i generationer. Har du till exempel hört talats om vin tårar eller 'legs' som droppar på insidan av glaset efter du virvlat? Detta är en klassisk myt som uppkommit med tron att ju mer 'tårar' desto högre kvalité. Faktum är tårarna uppstår på grund flera faktorer såsom alkohol, ålder och sötma. Det är alltså inte en indikation på högre kvalité.


Många av dessa myter har hållt i sig och har en tendens att skapa förvirring. Jag tänkte att vi tar och reder ut några av de mest vanliga missuppfattningarna.1. Ju högre pris desto bättre vin


Den prisklassen du får mest värde utav ligger på runt 100-250kr. Ett vin som kostar under 100kr har för lite kvar efter skatter och fasta kostnader så kvalitén kommer med största sannolikhet att vara ganska låg.

Många fina, dyra viner förtjänar sin prisklass men oftare betalar du för ego, 'positionering' pch marknadsnyckerna i den fina vin världen när man går över 250krs prisklassen.2. Vin med skruvkapsyl är skräp


Många väldigt bra viner försluts numera med skruvkapsyl, eftersom producenter (och konsumenter) har tröttnat på defekter som uppstår på grund av undermåliga korkar. Många vinproducenter från det vi kallar den Nya världen såsom Nya Zeeland, Chile, Australien och USA gör många fantastiska viner med skruvkapsyl.


3. Allt vin blir bättre med åren


Ett traditionellt talesätt och en seglivad myt som de flesta av oss har hört en lång tid, faktum är att det endast är runt 10% av allt vin som görs nuförtiden blir bättre med åren. De mesta vinerna, framförallt rosé och vitt vin görs för att drickas inom ett år efter de har tappats på flaska.

Det är endast de största och mest dyrbaraste vinerna är särskilt framtagna för att lagras i i flera år eller t om decennier efter de släppts på marknaden.Hoppas detta inlägg har hjälpt dig reda ut en del av de myter som du säkert har hört om vin i allmänhet.


Vill du veta mer myter eller har en del egna ihåliga myter du vill dela med dig av hör gärna av dig till mig!


/MarcusKälla: Vinexpert på 24 timmar, Jancis Robinson, Penguin Books Ltd London, 2016


54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla