Beställa vin på restaurang - misstaget de flesta gör

Uppdaterat: 10 feb.


Vin, Restaurang, Vinglas, Bravin, Vitt vin, Rött vin
Vin på restaurang

Har du beställt vin på restaurang någon gång så har du med stor sannolikhet varit med om det, den stora provsmaknings ritualen.


Du sitter på restaurangen och går igenom vinlistan, kanske med en vän, kanske med en dejt. När du väl har försökt dissikera de olika druvorna, regionerna och länderna för att försöka hitta något som känns bra så beställer du. Du kanske inte är 110% säker på exakt vad det är som du har beställt men det blir säkert bra.


Efter ett litet tag så kommer kyparen fram, visar dig flaskan och häller upp en liten skvätt. Du känner att pressen ökar, din dejt kollar på dig och hela din kunskapsbank om vin sätts på prov. Du tar tag i vinglaset och smakar.


Är det här verkligen en Riesling eller en Chardonnay? Stämmer färgerna och dofterna med druvan som jag valt? Var det 2016 årgången som var bra eller var den vida känt väldigt dålig?


Den tanke som kommer ganska naturligt är att om jag inte gillar vinet så kan jag ju be om ett nytt vin. Det är väll hela syftet med att smaka på det innan jag bestämmer mig?


Nja, inte direkt.


Vin, Mat, Pasta, Rött vin, Sällskap, Roligt, Bra vin, Vänner, Matlagning

Får jag be om ett annat vin om jag inte gillar smaken?


Denna tanke är vad majoriteten tänker efter man har smakat av vinet men nej, så är det inte. Syftet med själva provsmakningen är inte för att se om du tycker vinet var gott eller inte.


Beställer du ett vin så förväntas du veta vad det är du beställer. Provsmakningen finns främst för två anledningar:


- Du tittar på flaskan för att se om det är vad du har beställt och att årgången stämmer med vad du beställt.


- Du tittar på vinet för att se så att det ser fräscht ut, det finns en klarhet och att det luktar bra. Du smakar för att kontrollera så att vinet inte har blivit dåligt.

Smakar vinet lite halv mögligt eller luktar som en gammal disktrasa är vinet förmodligen defekt.


Vi smakar alltså inte av för att se om vi gillar vinet utan för att se att det inte är något fel.


Oavsett om du är ny eller erfaren på att dricka vin så kommer du känna av ett dåligt vin och var inte rädd att prata med kyparen. Du vill inte förstöra kvällen med att dricka ett dåligt vin, var dock noga med att inte stämpla det som defekt bara för att det kanske är lite för strävt eller inte faller dig i smaken.


Så nästa gång kyparen häller upp en skvätt vin så kan du vara lugn, du ska bara kontrollera att det verkar rent och fräscht.


Har du några mer klassiska misstag som sker på restaurang? Hör gärna av dig till mig!


/Marcus

99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla