Gnudi med salvia och brynt smör

En klassisk Toscansk maträtt gjord på italiensk färskost, parmesan och fylld med spenat. Blir det bättre än så?

Jag hade aldrig hört talats om Gnudi tidigare när jag satt på den där uteserveringen en lätt regning December dag i Florens.

Några timmar tidigare hade jag precis gått av tåget från Milano där jag hade spenderat stora delar av tågresan med att febrilt lyckats klösa till mig en biljett till det legendariska Uffizi Galleriet och Palazzo Vecchio. Förväntansfull, ivrig och nyfiken på att få se vad Florens har att erbjuda begav jag mig mot mitt hotell som låg beläget på en liten tvärgata 5 minuter bort från det kulturella navet vid Il Duomo .


Florens - renässansen, konsten och poeternas stad.


När jag väl gick igenom restaurangens meny på kvällskvisten samma dag insåg jag snabbt att flera av rätterna var på traditionellt Toscanskt vis, rätter som jag hade ganska dålig koll på. Jag chansade på Gnudi med brynt salviasmör och herregud vilken succé det blev.


Dessa små, lätta, bollformade kuddar fyllda med spenat, ricotta och parmesan tog mig till en matupplevelse jag sent kommer att glömma. Mycket smakrika, krämiga med en bra konsistens och med en ljuvlig eftersmak av brynt smör och salvia.


Denna rätt måste du bara testa så därför vill jag dela med mig av receptet på mina Gnudis som är en imitation av den rätt jag åt i Florens.


Tid: 20-30 minuter

Svårighetsgrad: Medel


INGREDIGENSER (ca 6-8 medelstora Gnudis)


GNUDI

- 250g ricotta

- 200g färsk spenat

- 50 g riven parmesan

- Olivolja till stekning

- 25g g mjöl eller semolina

- 1 st ägg

- 1 vitlöksklyfta, skalad

- salt

- svartpeppar

- muskotnöt


Rulla sedan bollarna i

- 30g mjöl


Till servering

-50 g smör

-15g riven parmesan

- Färsk salvia

- Salt

-Peppar


  1. Värm upp en medium stor kastrull och lägg i en skvätt olivolja. Gå sedan i med vitlöksklyftan och stek vitlöken tills den får en fin yta men se upp sen inte bränns. Vitlöken skall ge spenaten en till smak dimension.

  2. Gå i med den färdigsköljda spenaten och lägg på locket. Ta ner värmen på plattan så att spenaten sjuds på medellåg värme i drygt 6 minuter.

  3. Ta ur vitlöken och lägg i spenaten i en sil. Tryck ut överflödig vätska och låt spenaten kylas ner några minuter.

  4. Blanda ihop spenaten med ricottan. Krydda med muskot, salt och peppar.

  5. Gå i med ägg, mjöl och parmesan tills du har en färdig smet.

  6. Rulla ihop till medelstora bollar, rulla i mjölet och lägg bollarna på bakplåtspapper.

  7. Koka upp vatten och en matsked salt i en stor kastrull.

  8. Värm upp en stekpanna till medelhög värme, smält sedan smöret och gå i med den färska salvian tills smöret har brynts till en gyllenbrun färg.

  9. Lägg i bollarna i det kokande vattnet och låt de kokas i någon minut. De kommer flyta till ytan när de börjar bli färdiga. Ta upp bollarna med en slev utan att få med för mycket vätska. Lägg sedan försiktigt bollarna i stekpannan tillsammans med det brynta smöret. Vänd försiktigt (jag använde mig av en tesked) och stek på den andra sidan tills du har fått lite yta.

  10. Lägg upp dina Gnudis i en cirkelform på en tallrik. Toppa med det brynta smöret och parmesan.

Klart! Hoppas du uppskattar dessa Gnudis lika mycket som jag gjorde. Nedan hittar du mitt förslag på vin som passar bra till..

Vinrekommendation: Ruffino, Chianti, 2020


Från vindistriktet Chianti i Toscana får du ett friskt, ganska lätt och medelfylligt rött vin med starka toner av hallon, blåbär och kryddor gjord på druvan Sangiovese. Parmesan smaken från Gnudin gör sig mycket bra med den höga fruktsyran där vinet dansar med utan att ta för mycket plats.


Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/ruffino-231001/22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla