Vad är egentligen ett bra vin?

Uppdaterat: 10 feb.


Är man inte särskilt insatt i viner så kan det lätt kännas hopplöst att veta vad det är man ska leta efter. Vi alla vill ha ett vin som är bra kvalité men som inte kostar skjortan men med alla olika regioner, länder och druvsorter så kan det kännas rätt mäktigt att komma fram till ett bra val.

Det dyraste behöver inte nödvändigtvis vara det bästa och det billigaste behöver inte heller vara det sämsta, men oftast när det kommer till vin så får du vad du betalar för.


Vin, Vinflaskor, Bra vin, Rött vin, Kvalitets vin, Schysst vin, Flaskor

Jag tycker att den prisklassen där du får mest av pengarna ligger på runt 150-200kr per flaska även om jag vet ett par stycken runt 100kr klassen som är riktigt bra. Jag tänkte att vi ska kolla lite närmare på vad det är som gör ett vin riktigt bra.


Vin är i grunden ett hantverk och något man bör ha i åtanke när man skall välja ett vin. Bakom drycken och flaskan så har du platsen, jorden, druvorna och tilverkningsprocessen som i slutändan gör drycken. Hur mycket hantverk ligger det bakom ett 70krs vin kan man fråga sig?


Vi ska titta på två sidor av det som gör ett vin riktigt bra, de tekniska och de emotionella sidorna utan att gå in för djupt eller blanda in för mycket vetenskapssnack utan mer försöka hålla det på en ganska basic nivå.


"Ett av de största tecknen på kvalitet är längden på eftersmaken efter du har tagit den sista munnen, ett bra vin har oftast en lång eftersmak och stannar med dig längre."

Kvalitetstecken från ett tekniskt perspektiv


- Aromer: Aromerna i ett vin är dofterna som det utger. Det kan vara allt i från blommigt, pepprigt, friskt, fruktigt etc. Tänk dig dofterna i från en väl sammansatt blombukett. De bästa vinerna utger oftast en väldigt intensiv, rik och komplex bukett av aromer. Virvla runt vinet ett par sekunder för att få fram de mesta av vinets aromer.- Färg: Hitta en vit yta och lägg kupan med någon deciliter vin i nära ytan och titta vad för färger du kan tyda. Är färgen ljus eller mörk, lätt eller intensiv? Tänk på att färgen kommer från tjockleken på druvskalet så olika druvor har olika färgnyanser. Vinet skall ha en klarhet i sig och se fräscht ut.


- Struktur: Hur känns vinet i munnen? Struktur kan vara tjock, sammet, tung eller lätt. Hur samspelar alkohol, frukt, tanniner (tanniner är den uttorkande känslan som lägger sig på tungan) och syra?


Ett av de största tecknen på kvalitet är längden på eftersmaken efter du har tagit den sista munnen,

ett riktigt bra vin har oftast en lång eftersmak och stannar med dig längre.


- Balans: Ett kvalitetstecken på ett bra vin är balans. När frukt, tanniner, syra, alkohol och längd samspelar i en fin harmoni då vet man att det är ett riktigt bra vin. Tänk dig en riktigt väl sammansatt maträtt där alla komponenterna bidrar till att skapa en riktigt bra matupplevelse.
Dessa tekniska aspekter är de mest generella sätten att utvärdera vin och används av sommelierer, vinkritiker och vinexperter men vi skall även titta lite på den emotionella delen som kännetecknar ett riktigt bra vin.


Kvalitetstecken från ett emotionellt perspektivt


Något som många inte tänker på när man provar viner från ett kvalitetsperspektiv är den emotionella aspekten när du dricker ett visst vin och du känner att den berör dig starkt. Det kan vara upprymdhet, glädje, nostaligi eller harmoni som att allt bara känns rätt.


Tänk dig den känslan när du ser en riktigt riktigt bra film för första gången eller när du lyssnar på en viss låt som berör dig starkt och stannar med dig en lång stund efter. Ett riktigt bra vin ger dig samma känsla, jag kan minnas direkt ett par gånger när jag fått denna känslan (de flesta av gångerna har varit i Italien)


Riktigt bra viner levererar mer än bara en bra smakupplevelse, den berör dig djupt. Nästan som när du ser en viss person och det är kärlek vid första ögonkastet, du fylls med eufori och allt bara känns komplett - det är vad du får av ett riktigt bra vin.Har du några mer tankar på vad som gör ett bra vin hör gärna av dig till mig!


35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla